2012. január 24., kedd

Kiskosár

Az ovi által rendezett szülői bálra készült tombolatárgy céljából az alábbi kosárka:

Hozzávalók:
- 40*40 cm textil két egymással harmonizáló színben és mintával
- 40*40 cm vatelin
- 1 m szalag

Nehézségi fok: eccerű :)

Elkészítési idő: 40-60 perc szőröstül bőröstül (=szabás+varrás+befejező munkák)


Elkészítés
1. Kiszabandó részek kiszabása
2. Kiszabott részek egymásra helyezése a következő sorrendben: vatelin-> világosabb anyag -> sötétebb (ill. mintásabb) anyag. A textileket színt színre fordítva kell egymásra pakolni. Nem szentírás, csak azért célszerű ebben a sorrendben, hogy a sötétebb anyag ne üssön majd át a világosabbon kifordítás után.
3. Összetűzés

4. Varrás: három oldal mentén.
5. A vatelint le szoktam vágni egészen a varrásvonalig, persze ügyelve arra, hogy se a varrásba, se a textilbe ne vágjak bele. A leeső vatelindarabokat összegyűjtöm: kiváló babák, egyéb figurák kitömésére!
A fotó kedvéért a sárga textil széléből levágtam egy kicsit, hogy látszódjon a rétegződés a vatelin levágása után.

6. Kifordítás, különös figyelemmel a sarkokra. Esetleg levasalás, majd letűzés. Elméletileg a varrásvonalra merőlegesen kell, én a varrásvonaltól beljebb, azzal párhuzamosan szoktam ezt letűzni, az oka hamarosan kiderül.
7. A szélétől kb. 0,5 cm-re levarrom, ezúttal a negyedik oldalon is. (Lehet úgy is, hogy az összevarrásnál a negyedik oldalon is varrunk, és csak kb. 10 cm-t hagyunk szabadon a kifordításhoz.)
8. Ezután én még le szoktam varrni a szélétől 8 cm-re is. Ez még jobban helyén tartja a vatelint egy esetleges mosásnál, plusz a kosárrá alakításnál is jó szolgálatot tesz majd.
Ez az a bizonyos ok, amiért a gombostűt párhuzamosan teszem: egy 8 cm szélesre vágott papírcsíkot teszek a textil külső széléhez igazítva, és ennek mentén helyezem el a tűket, amit majd varrás közben fokozatosan kiszedegetek. Persze jelölhető illanós filccel is, nekem olyan nincs.

9. Ezután már csak az van hátra, hogy a textil sarkait összecsippentjük (a 8 cm-es varrás segít benne, hogy hol), kézzel összevarrjuk, ezzel alakul kosárrá. A szalagból masnit készítünk, azzal rejtjük el a varrást, ill. díszítjük a kosárkát.
+5let:
- díszíthetünk még farkasfoggal
- ha tudjuk, kié lesz a kosárka, válasszunk a megajándékozott személyiségéhez, egyéb berendezési tárgyaihoz illő szín- vagy minta-összeállítást. Én azért választottam a sárgát és a barnát, mert ez nőnek és férfinak is jó, illetve a faanyagú bútorokhoz is passzol (általában azért a legtöbb lakásban fa bútorok vannak)
- használható kenyeres kosárnak, de asztali dísznek is, akár évszakonként tehetünk bele mást-mást: aktuális gyümölcsöket, ősszel dísztököt, de ha mondjuk nyáron kék-fehérben készítjük el, akkor tengeri kincseket: kagylót, csigahéjakat is kiállíthatunk benne.
- ha pedig a sarkokat csak patenttal összekapcsolható módon rögzítjük, akkor lehet belőle bekapcsolva kosár, kikapcsolva pedig mondjuk tányéralátét, vagy asztalközép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése