2012. január 9., hétfő

Rongy-angyalok

Ezen a héten a címadó angyalok receptjét adom meg:

Hozzávalók 1 angyalhoz:
16*16 cm fehér pamutvászon, vagy lepedő-darab
16*6 cm fehér pamutvászon; 2 db
16*6 cm közbélés
15*40 cm mintás textil
15*15 cm mintás textil
20-25 cm zsinór a kézhez
némi maradék vatelin a fej kitöméséhez
lakkfilc, textilfilc az arc megrajzolásához, illetve a szárny díszítéséhez
esetleg 20+40 cm dísz-szalag (szaténszalag, farkasfog, vagy bármi ilyesmi)
esetleg csörgő, csengő

Nehézségi fok: nem nehéz
Hardver-igény: akár kézzel is megvarrható, a testhez és a kendőhöz jól jön egy varrógép
Árkategória: occó

Elkészítés:
1. Első lépésben az angyal testét készítettem el a 15*40 cm méretű textil-darabból. A hosszabb oldalakat duplán visszahajtva levarrtam, a rövidebbeket cikk-cakk öltésekkel beszegtem. Ezután félbehajtottam (színoldalakkal befelé), és a rövidebb oldalait összevarrtam. Így keletkezett egy henger, aminek a tetejét fércelőöltésekkel (kézzel) összehúztam, ezen állapotában pár öltéssel rögzítettem. Az aljára pedig dísz-szalagot (farkasfogat) varrtam.
2. Az angyal feje 16 cm átmérőjű fehér textilből kivágott körből készült. Úgy kezdtem, mint a jojót szokás: a kör széleit kissé behajtva, fércelőöltésekkel körbevarrtam, elkezdtem behúzni. Ezúttal azonban a végleges összehúzás előtt először megrajzoltam textil-filccel az arcot (szemek, orr, száj), vasalóval rögzítettem. Ezután kitömtem valamennyi vatelinnel. A célom az volt, hogy kissé lapos, nem pedig gömb alakú fejet kapjak. Az első angyalnál elkövettem azt a hibát, hogy tömés után vasaltam, ettől (rejtély, miért) a vatelin megkeményedett. Szóval emiatt javaslom inkább először a vasalást, aztán a tömést. Ha ez megvan, pár öltéssel rögzíteni kell az összehúzást, és már a fejjel is megvagyunk (hurrá!). Nagyon fontos, hogy az összehúzás hátul, a kendő alatt lesz majd, nem pedig a nyakánál! Ehhez mérten az arcot pontosan az összehúzással átellenben kell felrajzolni!

3. Szárnyak: a testhez mérten rajzoltam valami szárnyformát. Először erős közbélésre rajzoltam, kivágtam, majd fehér, jó tartású (tehát kicsit erősebb) textilre másoltam kétszer, természetesen varrás-ráhagyással (kb. fél cm). Az egyik textilre rávasaltam a közbélést a fonákoldalra, majd színükkel befelé összevarrtam, a tetején nyílást hagyva a kifordításhoz. Meglepő, de ezek után ki is fordítottam :) A nyílást bevarrtam, majd aranyszínű lakkfilccel mintát rajzoltam a szárnyakra (mivel én három különböző angyal készítettem). A minta tkp. abból állt, hogy a szélek körvonalát átrajzoltam, belülre pedig különböző csillagokat, virágokat (de szárnyanként azonos mintát) rajzoltam. De rajzolhattam volna pl. szívecskéket is, vagy különböző virágokat: tulipánt, rózsát, nefelejcset, stb...

4. Fejkendő: a 15*15 cm mintás textilt félbevágtam egyik átlója mentén, így kaptam két háromszöget. Színükkel befelé összevarrtam (kifordításhoz nyílást hagyva), kifordítottam. Az átfogó széle mentén rávarrtam egy dísz-szalagot (kb. 20 cm kell belőle). Először a dísz-szalag két végénél lévő sarkakat varrtam össze, majd a maradék egy sarkot is hozzávarrtam, így egy kendő-formát kaptam.

Összeállítás: A test hátuljára, a tetejétől 1- cm-re hozzávarrtam mintájukkal kifelé a szárnyakat. Ezután a test összehúzott részéhez rögzítettem a fejet. Hátulra pedig felvarrtam a leszabott zsinórt, de előre húztam, és egy-egy görcsöt kötöttem a két végére, ebből lettek a kezek. Ezután már csak a kendőt kellett a fejre húznom, és hüp-hüp-hüp, barbatrükk: kész is az angyalka.
Készült egy piros textiles változat, a középső gráciának, de a szobájának nevezett, szerintem valójában fekete lyukként funkcionáló helyiségben eltűnt. Azóta is körözöm, mivel szeretném a blog fejlécében őt is szerepeltetni. Ha megtalálom, ott módosítok majd, ez a bejegyzés viszont már így marad.

Szolgálati közlemény:
Az én angyalaim egyik tulajdonosa egy 4 hónapos öreglány, ehhez mérten én mellőztem a szöszi babahajat, aranyszínű zsenília-drótból készült glóriát, gyöngyszemeket, gombdíszeket, és az ehhez hasonló, kisbabákra veszélyes holmikat. Sőt, az ő angyalához még a kendőt is hozzávarrtam. De aki netán nagyobb gyereknek készíti, az ne fogja vissza magát!
+ igény esetén szabásmintát is készítek, csak fölöslegesen nem túráztatnám magam. Ha mégis bárkinek szüksége lenne rá a megjegyzésben tudtomra adhatja.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése