2012. február 3., péntek

Pénteki praktika

Szabásminták átmásolásához való trükkök:

Förszt ov oll: éljen a fénymásoló! Nálam a találmányok listáján rögtön a mosogatógép után jön. Nemcsak másol, kicsinyít, nagyít, már ha valaki be tudja törni. Az én viszonyom a fénymásolókkal hogy úgy mondjam, kissé feszült, meg hát valljuk be: nem egy általános lakásfelszerelési tárgy...

Fénymásoló hiányában mit tehetünk? Először is: menjünk ki a konyhába. Enni, inni, sőt főzni is lehet ott. De ha varrni akarunk, akkor célozzuk meg a sütőpapírt. Én nagyon szeretem rámásolni a szabásmintákat, mert kellőképpen átlátszó, ugyanakkor elég erős is. A sima pauszpapír hozzá képest nagyon könnyen szakadozik.
Ha azonban vki nem szeret sütni, arra is van megoldás. Ez pediglen az ablak. Egyetlen feltétel ehhez a megoldáshoz, hogy odakint világos legyen. Ekkor ugyanis az ablakra helyezve a szabásmintát, rátehetünk akár egyszerű géppapírt is, át fog látszani, átmásolhatóvá válik. Ennél profibb és fényfüggetlen megoldás, ha van otthon üveglapos asztal. Azt csak meg kell világítani alulról egy zseblámpával, a többi ugyanaz, mint fentebb, és még a kezünk sem kap izomlázat, meg a nyakunk sem merevedik el másolás közben. Arról nem is beszélve, hogy az ablakos verziónál nagyon könnyen elcsúszik egymáson a két papír, ami a kész minta szempontjából nem túl előnyös.

Nos, másolni már tudunk, már csak a nagyítás-kicsinyítés kérdése van hátra. Ehhez pedig a gyerektől kell lenyúlnunk a matekfüzetet, suttyomban kitépni belőle egy lapot. Erre kell az ablak segítségével átmásolni az eredeti mintát. Ezután nincs más dolgunk, mint megfigyelni, hogy az egyes kockákban hogyan helyezkednek el a vonalak, és ezt az elrendezést átmásolni nagyítás esetén mondjuk egy kockát négy kockába. Ezzel dupla akkora méretet kapunk. Ha szokatlanabb/egyedibb arányra van szükség (pl. 1,2-szeres), akkor nincs más hátra: nekünk kell legyártani a kockákat. Mondjuk ha a fenti arányra van szükség, akkor 1 cm oldalhosszúságú kockákba másoljuk az eredeti mintát, amit aztán 1,2 cm oldalhosszúságú kockákba másolunk át, megintcsak a vonalak kockákon belüli elhelyezkedését figyelve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése