2012. március 28., szerda

Paprikából jancsika (játszószőnyeg)

Ez a szőnyeg már az elejétől fogva ott virít a munkáim között, éppen ideje fellebbenteni a fátylat a nagy titokról, vagyis hogy hogyan készült.
Először is, turkáltam kicsit a textiljeim között, kerestem két olyan anyagdarabot, aminek a mérete kiadott kb. 90*90 cm-t. Miután ezek megvoltak, a szokásos szendvicsben (egyik anyag+flíz+másik anyag) összevarrtam. Kifordítás után a szélektől 10-15 cm-re még készítettem egy levarrást, mert steppelésre nem volt időm (karácsonyi ajándék volt), és a bélést ez is tökéletesen a helyén tartja.
Már csak a tetejére a két félkör hiányzott.
Az eredeti koncepcióm az volt, hogy egy hullahopp-karikát félbevágok. Igen ám, de ahhoz max. 70, esetleg kis csalással 80 cm-es szőnyeget lehetett volna készíteni, mivel a karika átmérője a négyzet oldala*1,41 képlettel számítható, és hullahoppból csak 90-100 centi átmérőjűt tudtam volna beszerezni.
Itt jött a képbe a férjem nagy ötlete: csináljuk meg KPE-csőből. Ez egy közművezeték (KPE=kemény polietilén), amit építőanyag-árusító helyeken lehet beszerezni. Nem mellesleg jóval olcsóbb is, méterre vehető.
Szóval ezt egszerűen odamértem a kész szőnyeghez, éles késsel elvágtuk. Már csak egy huzatot kellett rá varrni, ami tkp. egy hosszú textil-cső. A huzatot 20-30 centivel hosszabbra varrtam, és a szőnyeg négy sarkához átlóban lerögzítettem.
A közepét igény szerint vagy fixen összevarrja az ember, vagy mi egy játékkal (lásd fotó) össze szoktuk csak fogni, így akár használaton kívül a két csövet oldalra le is lehet hajtani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése