2012. március 8., csütörtök

Tavaszi zsongás katicákkal

Tele a fejem tavaszi képekkel: virágok, tücskök-bogarak.
Ennek, na meg az iskolai bálnak köszönhető a legújabb kosár, ímé:
Ezt küldtem be hosszas vívódások után tombolatárgynak. A vívódás azért volt, mert teljesen beleszerettem. Nem akartam odaadni. :) Aztán elszégyelltem magam, elvégre a pénz a sulié lesz, és csak beküldtem. Remélem, aki megnyeri, örül majd neki.
Azért valószínűleg varrok majd egyet magamnak is (legalábbis ezzel győztem meg a saját smucig énemet).
Elkészítése ugyanazon alapszik, mint az első bemutatott kosáré (http://rag-angel.blogspot.com/2012/01/kiskosar.html) , legalábbis az alaplépéseiben. Épp csak ötször annyi ideig tart az applikáció miatt, de megéri! A lényeg az, hogy először az applikációt kell elkészíteni, és csak utána varrjuk össze a különböző rétegeket.
Ez a kosárka belül halványzöld, anyagában mintás (méh, lóhere, sárga! katica) pamutvászon. Külső borításának anyaga nem tudom, pontosan mi, a pamutvászonnál kicsit vékonyabb, középzöld, nagyon picit fényes felületű, tapintásra selymes textília. Mivel vékonyabb az anyag, erősebb közbélést vasaltam rá, hogy bírja a gyűrődést (gyűrődés alatt az applikálást értem ezúttal). Erre kerül aláhajtásos technikával az alja közepére 4 levél, valamint a 4 oldalfelületre 1-1 levélrész sötétebb zöld pamutvászonból, halványzöld varrásvonalakkal + erezettel.

A katicák alapja 4 cm átmérőjű kör, melyet kivágtam először fekete textilfilcből, de úgy, hogy egyik oldalon vágtam hozzá egy kis kidudorodást: ez lett a katica feje. Ezt fekete cérnával felvarrtam minden oldalra. Ezután újabb 4 cm-es körök következtek, ezúttal piros textilfilcből. Ezekből pedig kivágtam egy vékony V-formát: ezek lettek a katica szárnyai, melyeket piros cérnával rávarrtam a fekete alapokra.
Végül fehér textilfilcből körformákat vágtam különböző méretekben, a széleket bevagdostam, ezek lettek a virágfejek, melyeket úgy varrtam fel, hogy a közepükre 1-1 piros gyöngyöt erősítettem.

Ezután jött az összeállítás, és kosárrá alakítás, ezúttal masni helyett a fehér virágok voltak a "kötőanyag".

Egyébként kis terítő, vagy asztalközép is lehet belőle, ha a kosárrá alakítás-részt elhagyjuk. Ekkor javaslom a flíz közbenső réteg elhagyását, illetve a közepére kívánkozik még egy fehér virág:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése