2012. április 12., csütörtök

Baba-sapka részletesebben

Megnézegettem kicsit a blog statisztikáit, először is köszönöm, hogy ennyien olvasgatjátok!
Ezen túlmenően azt láttam, hogy a babasapit nézegették a legtöbben.
Emiatt úgy gondoltam, bemutatom az elkészítését. Sokkal egyszerűbb, mint azt az ember első ránézésre gondolná, plusz azóta is MINDENKI, de tényleg mindenki, akivel találkozom, megdicséri (olykor hamarabb a sapkát, mint a gyereket :) ). A legkisebb királylányunknak már úgyis kellett egy mérettel nagyobb, plusz itt a tavasz, most már polár bélés nélküli dukál, így tudtam fázisfotókat készíteni.

Emlékeztetőül: erről van szó (ugyanitt van kép arról is, hogyan néz ki benne egy gyerek).
Szabásmintát azért nem teszek fel, mert rengetegféle méretben el lehet készíteni, változatlanul áll, hogy kérésre felteszem/megalkotom a megfelelőt.

Íme az elkészítése:
1. Milyen meglepő, megint a szabással kezdjük. Lehet azonos anyagból kívül-belül, én az érthetőség kedvéért most két eltérő alapszínű, de azonos mintájú anyaggal készítettem. Mint utóbb rájöttem, ez azért is jó, mert így egyszerre két sapi lett, ugyanis kifordítható :)
Ahogy az a fotón is látszik, kell 1-1 hosszú téglalap mindkét anyagból, valamint egy téglalap egy félkörrel egybeszabva. Tkp. ennyi is. Ja, még a fodorhoz kell egy 8 cm széles csík; hossza a hosszú téglalap hosszától függ, meg attól, mennyire sűrű redőket szeretnénk. Én olyan 70-80 cm hosszút szabtam.

2. Az azonos színű darabokat színt színre fordítva egymáshoz varrjuk. Egyébként a szabásminta kiszerkesztésénél itt kell trükközni. Úgy kell a méreteket összehangolni, hogy egyrészt a gyerek fejét kényelmesen körbeérje, másrészt pedig a kisebb téglalap két hosszabb oldala+félkör kerületének hossza megegyezzen a nagyobb téglalap egy oldalának hosszával.
+trück az összevarráshoz, hogy pont oda lyukadjunk ki, ahová szeretnénk: nekem végül az jött be, hogy mindkét anyagdarabnak megjelölöm összehajtással a közepét, és ott kezdem varrni (ugyanis nagyon könnyű varrás közben elcsúszni, mivel egy egyenest varrunk egy köríveshez).
Szóval középen kezdem, elmegyek az egyik szélig, ott visszafordulok és ekkor varrom teljesen végig a másik oldalig, ott megint visszafordulok, és a közepénél fejezem be. Ennek még az is a haszna, hogy dupla varrás lesz, ami biztonságosabb is (ha ez a varrás szakad el, szét kell szedni az egész sapit a javításához).

3. megismételjük az eltérő színű darabbal is.

4. Egyiket kifordítjuk, majd egymásba helyezzük őket úgy, hogy a varrot részek a darabkon belül legyenek.

5. A fodor. A kiszabott anyagdarabot színével kifelé félbehajtva meg kell vasalni. A varrógépen a felső szálat feszesebbre állítjuk, és a fodor szabad szélét hosszú öltésekkel végigvarrjuk. A kezdő és végöltéseket nem szabad oda-vissza varrással rögzíteni, a végeken meg kell hagyni hosszúra a cérnavégeket. Mivel következő lépésben csak meg kell húzni a cérnát, és hüp-hüp-hüp, barbatrükk: a fodor ráncolódni kezd. NA, ezt kell végigvezetni a fodor hossza mentén oly módon, hogy a ráncolás kábé egyenletes legyen, és a kész fodor kb 3-4 cm-rel legyen rövidebb a sapi elülső (nem pedig alsó!)szélénél.
6. A fodrot a két sapidarab közé bevezetve egymáshoz varrjuk a darabokat oly módon, hogy alul a megkötős részt kihagyjuk, illetve az alsó él fölött kb. 1-1,5 cm-re még egy vízszintes varrásvonalat készítünk. (Természetesen a sapi szabad széleit vissza kell hajtani, úgy kell egymáshoz varrni őket!)
Ebbe kell biztosító tű segítségével befűzni a megkötőt. A megkötőhöz nem javaslom a szaténszalagot. Bár kétségtelenül elegáns a kinézete, de könnyen görcsölődik, plusz szétmegy a használat során. Nekem a danubia szalag kiválóan bevált.Íme a kész sapi (még megkötő nélkül), kifordítva illetve befordítva:

Erre is készítettem egy díszt, ezúttal "mobil" kivitelben a kifordíthatóság miatt.
Ezt majd egy másik bejegyzésben szándékozom bemutatni, mivel máshoz is felhasználható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése