2012. április 4., szerda

Javítóintézet

Ahogy azt már említettem, itt a tavasz. A két nagyobb lány ennek következtében bőségesen ellát javítani valóval, épp itt az ideje, hogy mutogassak belőlük:

Az első páciens egy egyszínű fekete halásznadrág, ami beakadhatott valami élesbe (mondjuk rózsatüske?), mert egy hosszú, enyhén ferde szakadás volt a nadrág aljától 4-5 cm-re. Ez a fekete alapon virágmintás szalag már évek óta csak ezt várta a fiók mélyén :)
(én nem annyira, de fő a szalagok boldogsága)

Tkp. sokkal jobb is lett ezzel a nadrág, eddig olyan egyhangú volt :)

A második páciens térdén egy eszméletlen nagy lyuk keletkezett. Nagy valószínűség szerint egy arra járó egér lehetett, vagy egy állati nagy molylepke, ami kirágta a nadrágot, mert a naci gazdája semmit sem tud róla.

Ezen a képen az látszik, hogy a nadrág hímzése eredetileg milyen, ehhez igazítottam a foltot.

Az ilyen nagy szakadásoknál először igyekszem a lyukat kézi varrással "bestoppolni". Bár nem tudok stoppolni, de a lényeg az, hogy varrással igyekszik az ember az anyaghiányt pótolni, eltérő irányú öltéseket egybefűzve. Ugyanis nagy anyaghiány esetén nem lehet ugyebár a széleket összehúzni, mert akkor egy baromi nagy ránc keletkezne a ruhán a folt alatt. Ha viszont nem varrjuk előtte össze kézzel a lyukat, akkor semeddig sem fog neki tartani továbblyukadni :(Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az elfedés, vagyis maga a folt. Ennek a felvarrásában az a nehéz, hogy nehezen nyomható be a varrógép talpa alá, főleg a gyerekméret.
Ha semmiképp sem sikerül, akkor az a megoldás, hogy a foltból kettőt készítünk, melyet színt színre fordítva összevarrunk, kis nyílást hagyva a kifordításhoz. Kifordítás után pedig kézzel simán fel tudjuk varrni a foltra.

Ennél az applikációnál a belső íves varrat nemcsak díszít, de az alatta lévő lyukat is segít "megfogni".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése