2012. április 18., szerda

Paprikából jancsika (zsepis doboz)

Eddig a tél miatt volt szezonja, de a tavaszi virágözönnel járó virágpor-özön miatt ezúttal személyes érintettségem van a témában.
A téma pedig: a zsepitartó. Esetemben teásdobozból készül. Ami azért jó, mert a dobozzal nem kell vacakolni, a papírzsepik pont beleillenek, ráadásul a friss dobozok még őrzik a tea finom illatát, amit a zsepik is átvesznek. Ha pedig a doboz nem friss, hát beáldozhatunk erre a célra egy teafiltert: bedobjuk a doboz aljába, és kész is a finom gyümölcsillatú zsepi. Igaz, taknyosság esetén ennek nem sok hasznát veszi, de a TUDAT! az is számít :)
Ez egy naggggyon régi fejlesztésem, az én kis időszámításom alapján: a gyerekek előttről. Mostanra a lakás minden helyiségében van belőle legalább egy. És kell is. Sokszor nem is elég.

Na nem húzom tovább, íme az elkészítése:
1. Végy egy kiüresedett teásdobozt, vágd le a tetejét a kívánt magasságban. Az egyenes vonalhoz jó segítség a dobozon lévő szöveg, ha valakinek jó a szemmértéke. Akinek nem, az se keseredjen el, végül is már feltalálták a vonalzót :)
2. Öntapadós tapétából vágjunk egy, a doboz alsó oldalánál minden irányban kb. 1 cm-rel nagyobb téglalapot, illesszük a doboz aljára. Ha kicsit ferde lett, nem kell kétségbe esni, ez el lesz takarva.


3. Vágjuk le a sarkakat a doboz éleihez 45 fokban, majd hajtsuk fel a doboz oldalára az így kialakult füleket.

4. Vágjuk a doboz kerületénél kb. 2 cm-rel hosszabb, a doboz oldalánál 1-2 cm-rel magasabb csíkot az öntapadós tapétából.

5. Illesszük ezt a darabot minél pontosabban az alsó élhez. Ez már látszani fog, szóval beismerem, ez itt egy tökölős rész. Ezért jó az öntapadós tapéta erre a célra: ha eltoltuk, felszedjük, és simán újra játszhatunk.

A ragasztást úgy kezdjük, hogy pont az egyik oldalélhez igazodjunk, ahogy az a fotón is látszik. Amikor aztán körbeértünk, akkor az elejét kb. 3 cm hosszan fölszedjük, szépen aláhajtjuk a kimaradt "fület", majd visszasimítjuk rá a kezdőrészt.
6. A sarkoknál a teteje fölé lógó részeket a sarokpontok irányában bevágjuk, oldalanként a doboz belseje felé lehajtjuk.
7. Nem maradt más hátra, mint a csicsázás.
Ennek már megint csak a fantáziánk ill. a pénztárcánk szabhat határt :)

Itt hobbiboltban, csomagban kapható csillogó izék (ez nagyon jól nézne ki fekete tapétára ragasztva!) vannak felragasztva kétoldalú ragasztóval. Öntapadós tapétára való ragasztáshoz ezt ajánlom, a folyékony ragasztók megfolynak rajta.


Itt pedig pézsével megtöltve láthatóak.
Az egyik ugyanilyen csilivili tapétával, kék virágokkal díszítve vagyon (ez szintén hobbiboltban kapható, eredetileg ruhára felvarrható akármi).
A másikat felszeletelt parafa-dugókkal dobtam fel, mivel szerintem a tapéta mintája a parafára emlékeztet.
A gyerekekkel pedig olyat készítettünk, amit forma-kinyomóból kinyomott papír figurákkal vettünk körbe (csak erről nincs fotóm).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése