2012. április 4., szerda

Tényleg hímes tojás

Húsvétra való tekintettel közzéteszek még némi útmutatót a textilbe burkolt tojáshoz, hogy hogyan is készíthető el.

1. A hungarocell tojást fel kell osztani egyenlő széles cikkekre (nem szétvágni, csak megrajzolni!!!) Kisebb tojás esetén (mint a fotón szereplő) elég négy részre, de nagyobb tojásnál hat részt javaslok, ha azt szeretnénk, hogy a textil szépen simuljon rá. A felosztást én úgy csináltam, hogy a tojás kerületét lemértem szabócentivel, azt elosztottam néggyel, és a centi alatt-fölött bejelöltem alkoholos filctollal. (Esetemben a kerület 14 cm volt, így 3,5 cm-enként húztam a vonalakat.) A tojás alján-tetején szemre bepöttyöztem a közepét, majd ezen segédpontok segítségével fekete alkoholos filccel behúztam a vonalakat.

2. A vonalak mentén bemetszést ejtettem egy jó éles kés segítségével. Nem kell nagyon mélyen, elég pár mm.

3. Szabásmintát készítettem. Egy papírzsepit ráfektettem a tojásra, és egy cikket átmásoltam rá, amit végül kivágtam. Azért papírzsepi, mert elég puha, hogy rásimuljon a tojásra, ugyanakkor elég átlátszó ahhoz, hogy átmásolható legyen a szükséges vonal. Igény szerint ez alapján készíthető keménypapír sablon is. Én ezt részben időhiány, részben lustaság miatt kihagytam, no meg csak 4 db kellett belőle: annyit a pzs is kibír.

4. Ezt átmásoltam a kinézett textilre 4*. Jó nagy (kb. 5 mm) ráhagyással vágtam ki, mivel már akkor tudtam, hogy hímezni akarok rá, és az igazán nagy szívás lett volna, ha a hímzések elkészülte után derül ki, hogy vmit elrontottam, és kicsi a textil.

5. Nevek feliratozása, hímzés. Kezdőbetűk láncöltéssel, a többi hátraöltéssel.
Sajnos az az elvetemült ötletem támadt, hogy mindezt aranyszínű fonallal teszem. Ebben azonban fémszál (vagy olyasmi) van, ami előszeretettel gubancolódik, a szokásos fonalaknál sokkal jobban, így ezt csak erős idegzetűeknek javaslom.
Én a saját és a három lányunk nevét hímeztem, mivel a férjemé lesz ez a tojás.
Ha azonban vkinek nem áll rendelkezésre három lánygyerek, akkor lehet évszámot, "húsvét" feliratot, szíveket, indákat, virágokat, vagy bármi egyebet is rávarrni.

6. Amikor egy cikkel elkészültem, akkor kinéztem a tojás cikkelyei közül egy szimpatikusat, igyekeztem a textilt középre koordinálni, majd jöhetett a tömködés. Ekkor rá kellett jönnöm, hogy kérem szépen, ez a textil nyúlik, kár volt akkora ráhagyást szabni neki, az életben nem tudom az összes anyagszélt beletömködni a vágásba. Kiszedtem hát, és egész keskeny: 2-3 mm-es ráhagyást vágtam neki. Így már sikerült. Elsőre azonban mindenképpen azt javaslom, hogy mindenki nagyobb ráhagyással kezdjen, nem olyan nagy cucc a betömködött textilt kiszedni, és keskenyebbre vágni, mint kezdeni előről az egészet. Főleg mert csak az első cikkelynél kell ezt eljátszani.

7. Ismételtem az 5-6. lépést négyszer.

8. Aranyszínű szalaggal az illeszkedő élek mentén körbetekertem, úgy, hogy a szalag belemenjen a vágatba kissé. Amikor körbeértem, jól megcsomóztam. A szalag hosszát úgy igazítottam, hogy az elején és a végén is maradjon még vagy 10 cm. Ez azért is jó, mert így tudtam rá görcsöt kötni, meg azért is, mert így van egy füle, aminek a segítségével a tojás felakasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése