2012. május 21., hétfő

Baldachin kiságyra babáknak

Tavaly szeptemberben született a legkisebb lányunk. Már nyáron kapargattuk össze innen-onnan a nagyobbaktól megmaradt babaholmikat. Egy részét kölcsönadtuk és nem feltétlenül kaptuk vissza :( Nem volt meg a kiságyhoz való fejvédő-baldachin sem. Mint utóbb kiderült, ezek csak más helyre lettek dugva, de ezt akkor még nem tudtam, így nekiálltam varrni. A fejvédő nem nagy cucc, azon nem kellett sokat gondolkodni (mmint technikailag; aztán én a rátétekkel jó bonyolulttá tettem, de az már egyéni szocproblem, ugyebár...)
Igenám, de hogy műkszik egy baldachin? Bújtam a netet, de csak olyan szabásmintát találtam, ami köríves tartóra készült. Nekem azonban csak egy derékszögben meghajlított rúd állt rendelkezésre, valamint a biztos tudat, hogy erre valahogy rá volt rakva régen egy baldachin. NA de engem sem ejtettek a fejem lágyára, irány a bababolt, majd ott lelesem! Mondanom sem kell, ott sem volt ebből a típusból egy sem. Kénytelen voltam leülni gondolkodni. Hogy kell ezt úgy összevarrni, hogy a rudat bele lehessen bújtatni, de oldalt körbefusson a kiságy szélén kívül? LEhet, hogy ez másnak egyértelmű, nekem egy délutánom ráment, mire rájöttem. Így:

A rajzon a félbehajtott anyagdarab szélei a kék egyenes vonalak. A kék szaggatott jelöli a varrásvonalakat, ezzel a technikával a tetején kialakul egy kis fodor, ez értelemszerűen elhagyható.
Pirossal a tartórudat jelöltem. A nyitott anyagszél a piros pontnál van, a félbehajtott vonal pedig a függőleges piros vonal mellett.
A lényeg: a függönyt félbehajtás után a nyitott széltől befele haladva nem varrjuk egészen végig, hanem hagyunk szabadon egy 4-5 cm széles nyílást, amin keresztül be lehet majd bújtatni a rudat.

Nekem most így tök egyértelműnek tűnik; nemtom, talán csak nagyon terhes voltam, azért jöttem rá annakidején olyan nagyon nehezen...
A varráshoz még egy kis segítség:
1. szabás:
- a függöny szélessége: 1* a kiságy szélessége (ez kb. 60 cm), + 2* az a szélesség, amennyit szeretnénk, hogy belógjon oldalra. Én ezt szintén 60-60 cm-re vettem.
- magasság: ha egy darabból szabjuk, akkor a tartórúdtól a kiságy aljáig eső hossz+ a fodor hossza fölfelé, +lefelé pedig a varrásráhagyás. Más ne kövesse el azt a hibát, amit én: mindig vegyük figyelembe, hogy idővel a gyerek nagyobb, ügyesebb lesz, és a kiságy alját alacsonyabbra lehet állítani! Ez az állapot legyen a méretvételnél mértékadó!!!
- fodrok: magassága szabadon választott, hossza: felső fodornál megegyezik az anyag hosszával, a fodrozódást itt az adja, hogy a rúdra ráhúzzuk; alul a függönyöknél már bevált 1,5* szorzót vettem én alapul

2. varrás:
- először beszegtem a nyitott széleket (amihez nem csatlakozik fodor
- tetejére a lila textilt felvarrtam, először színt színre fordítva a tetején összevarrtam (a fenti ábrán a legfölső vízszintes kék vonal), majd kifordítottam, és az ábra szaggatott vonalainak megfelelő varrásvonalak mentén összevarrtam
- az alsó fodrot beszegtem, felső élét beráncoltam így (lásd: 5. pont), majd rávarrtam a függöny aljára

A függöny tovább díszíthető még rátétekkel (mazochista hajlamúaknak ajánlott), esetleg a rúd kilógó végére (ábrán piros pont) készített masnival, virággal, állatfigurával.
Nálunk a végeredmény ilyen lett:

2 megjegyzés:

  1. jajjjj de jo,hogy ràtalàltam a blogodra ;) tudom nem mostani,de nekem most lenne aktuàlis egy baldachin kèszítése ;) nekem is fejtörést okozott,pedig terhes sem vagyok ;) köszönöm az ötletet ;)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik, és sokat segített a leírás! Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés