2012. május 15., kedd

Kertészkedéshez

Ebben a szottyos időben az ember úúúúúgy menne ki a kertbe, nem?
Addig is, míg ezt meg nem tehetjük, megmutatom, hogy miben tartom a kertészkedéshez használatos szerszámaimat (azt ugyanis megtehetjük, hogy a szottyos időben ezeket elkészítjük):
festett, dekupázsolt agyagcserepekben

az elsőben a vetőmagok gyűlnek, a másodikban kézi gereblyék, a harmadikban metszőollók, a negyedikben nagyobb ásók, az utolsó kettőben pedig a fametszésekkor talált közel derékszögű faágak. Ezek hagymás virágok ültetésekor nagyon jó szolgálatot tesznek, és soha nem lehet belőle elég: gyerekek elveszítik, kutya szétrágja, stb...

Az első típus fehér alapfestéssel (akril) készült, a tetejére szivaccsal nyomkodtam rá egy kis aranyat. Az alsó részét szalvétából kivágott virágmotívumokkal (borostyán, illetve 100*szép) díszítettem. Dekupázsragasztóval lekentem azt a felületet, ahová a dísz kerül, majd nagyon óvatosan ráfektettem az előre kivágott mintát. Ha több rétegből áll a szalvéta, akkor azokat szét kell szedi, és csak a legfölsőt ragasztom fel. Nem mindig egyszerű, mivel a szalvéta amint nedvességet (ragasztó) kap, megnyúlik, fodrosodik, illetve szakad. Ennek ellenére még mindig jobban szeretem, mint a géppapír-vastagságú papírra nyomott mintákat, mert ez tényleg belesimul a felületbe. Ha elszakad, nem szoktam kétségbe esni: úgyis odaragad, így csak szépen elrendezgetem, összeillesztem a mintát, a többi a ragasztó dolga. Miután elegyengettem a mintát, a ragasztó utasítása szerint még egyszer át kell kenni a felületet, állítólag lakkozás helyett is jó. Hát, nemtom, én azért inkább színtelen lakkal szoktam átkenni, ha lakkozni is akarom a felületet (pl. fa anyagú tárgyak esetén).


A második típusnak csak az alját festettem le világoskékre, a tetejét natúr színre hagytam, majd szintén szivaccsal fehéresre pamacsoltam. Szerintem olyan, mintha a kék égen lennének bárányfelhők :)
A képeket pedig a két nagylányom dekupázsolta. Gyerekeknek viszont mindenképpen azt javaslom, hogy vastagabb papírból készült képeket adjunk a kezébe dekupázsoláshoz, könnyebben boldogulnak vele, nem megy el a kedvük a sok vacakolás miatt az egésztől, és a sikerélmény is nagyobb.

+ megjegyzés:
Elméletileg virágcserepek is díszíthetők ezzel a módszerrel, eredetileg ezek is azok lettek volna, de az első locsolásnál nekem felpuffadt a festék, és elkezdett lehámlani :( ezért kerestem nekik más rendeltetést. Állítólag segít, ha lelakkozzuk a felületet, de ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom; még nem próbáltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése