2012. május 30., szerda

Ovis ballagó csokor

A középső lányom most fog az oviból ballagni, neki készült ez a csokor (friss, ropogós, épp most fejeztem be):

Abból indultam ki, hogy a kedvenc színei a sárga és a kék, valamint, hogy kicsi még, kisméretű csokorra lesz szükség. Ezekből adódott, hogy akkor sárga tulipán kicsi kék virágokkal kiegészítve. De hány darab legyen? Páratlanul illik a virágokat adni, így a 4-es szám (ennyi évig járt oviba), kiesett. Akkor legyen a hetes, éppen hét éves lett.
A következő fejtörő: miből legyen a virágok szára? A hurkapálca törékeny, a szívószál elhajlik, nem elég teherbíró. Akkor legyen lufinak a szára. Jó-jó, de zöld kell. Feldúltam a lakás, mert van valahol egy erre a célra készült, zöld öntapadó szalag (nem szigszalag, hanem spéci izé, kézműves boltban vettem, direkt erre  célra árulják). Nem találtam.
Aztán megláttam a műhelyben a huzalokat. Ez az! belehúzom zöld szívószálba: zöld is, erős is. Huh, ez megvolt, annyit tettem még hozzá, hogy a drót végét visszahajlíttattam a férjemmel (merthogy ezt ő elvállalta), hogy egyrészt ne csússzon ki, másrészt ne szúrjon.
Ilyenek lettek.
Az első kettő külön a drót, külön a szívószál, a másikon egyben vannak már.


Amikor ezzel megvoltunk, kezdtem gyártani a virágfejeket.
A tulipánokat így, a kis virágokat pedig egyszerűen jojóból, a függönynél készültekhez hasonlóan: egy jojó, egy virág-flitter és egy gyöngyszem kombinációjából.

Amikor pedig le tudtam ülni a varrógéphez, készítettem 7 levelet is. Egyszerű, hosszúkás levéldarabokat vágtam ki, és varrtam össze, hosszukat a szívószálak hosszához igazítva (pár centivel a szívószál feje alatt legyen vége).
Összeállítás: a tulipánokat flízzel kissé kitömve rávarrtam a szívószálak tetejére. Az első fotón látszik, hogy a drótokat kicsit túllógattam, ezek a virágfejbe benyúlva szépen egyenesen tartják azokat. A szívószál puhaságát kihasználtam, pár öltéssel hozzá is varrtam a műanyaghoz a virágfejeket, így nem kellett ragasztani őket, és tuti nem esnek le.
Ekkor következett az újabb fejtörő: mire tegyem a kis kék virágokat? (Nem, nem gondolkoztam előre.)
Először drótra akartam, mert kisze-kuszaságot szerettem volna létrehozni, de megintcsak a zöld szín hiányzott.
A hurkapálca nem jó, merev.
Nem húzom tovább (bár nekem a valóságban jó sokáig tartott), végül beugrott: a málnához vettem mezőgazdasági kötöződrótot, az zölddel be van vonva.
Középre kerültek a tulipánok, utánuk hurkapálcák, majd a zöld kötöződrótok girbe-gurbára, spirálosra igazítva.
A fejemben már egész jól összeállt a kép, de középre valami még hiányzott.
Kék legyen, az biztos.
Pillangó!

Ez kerül majd a középső, meghajlított drótra.
(A hurkapálcákról később.)

Gyorsan kiszabtam két testet (szabásminta: papírt félbehajtva egy olyan fél-ikszet kell rajzolni, ami felül kicsit vastagabb).
Az egyiket aranyszínnel kihímeztem: felül láncöltés a szélétől kissé beljebb, ívesen, illetve száröltés, vagy hátraöltéssel egyenes vonalak.
Alul pedig csomók. Először francia csomókkal akartam, de az arany szál iszonyatosan gubancolódik, így végül görcsöket kötöttem, majd leöltöttem. Kinézetre ugyanaz.


Az egyik szárnyrészre közbélést vasaltam, ez ad neki tartást.Valamint kiszabtam két testet.

Összevarrtam (színt színre fordítva) a megfelelő darabokat. A testet kitömtem flízzel, flitterből lettek szemei, ékszerdrótból, plusz 1-1 szem gyönygyből pedig csápja.


Két helyen beráncolva ráerősítettem a szárnyat, majd kézzel bevarrtam a kifordító-nyílást.
ilyen lett.
Forró ragasztóval felragasztottam a kis zöld drótokra a virágfejeket,
a középső meghajlított drót aljára egy kék filcdarabot (alulról).
Ehhez egy kicsit hozzávarrtam a pillangót, igény esetén ez később lebontható, és a pillangóból lehet pl. lámpa- vagy függönydísz, esetleg hajdísz (csattra, vagy hajráfra, hajpántra rögzítve).

Alulra sárga szatén masni, és tkp. már kész is lehetne.

Most jön a hurkapálca:
ha már ovis, akkor édesség: lehet kék ill. sárga rágógumi (az a kerek fajta) hurkapálcára szúrva, vagy színben illeszkedő cukor celofánban, felragasztva.
Esetünkben, mivel eredetileg törpi csoport voltak, adta magát az ötlet, hogy hupikék törpikés pillecukrok kerüljenek a hurkapálcákra.
Még celofánnal becsomagoltam őket, hogy ne száradjanak ki a nagy napig.

Végül a hurkapálcák végét méretre vágtam, és végre készen lettem.

Jöhet a ballagás.És íme a kész csokor egyben:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése