2012. június 4., hétfő

Baba-könyv

A legkisebb lányunk névnapjára nem volt sok ötletünk, hogy mit kapjon: a nagyoktól maradt annyi játék és ruha, hogy semmi nem jutott eszünkbe. Az azonban mégsem járja, hogy semmit se kapjon az első névnapjára!
A középső lányunk oldotta meg a helyzetet: anya varrjon neki valamit!
És anya varrt neki.
Mivel nagyon szereti a mondókákat, adta magát a dolog, hogy egy kedvencét varrjam meg pár oldalon. De annyi kedvence van... Ráadásul néha én is írogatok neki ezt-azt, hogy az általa nem kedvelt dolgokat véghezvihessem a figyelmét valami kis rigmussal lekötve.
Végül arra jutottam, hogy inkább olyan textilkönyvet készítek neki, aminek egy-egy oldalán rajta van egy egész mondóka.
Így készült:

1. Lapok kiszabása: 18*18 cm-es négyzeteket vágtam ki (szám szerint négyet) egyszínű textilből, bélésnek ugyanekkora flízt (két textil közé egy flíz, tehát össsz. két darabot).
Laponként azonos színű alapot készítettem. Világos ill. sötétkék alapokat választottam egyrészt, mert a négyből három mondóka a fürdéshez kapcsolódik, másrészt pedig a negyedik mondókában "sót szór", a sóhoz pedig sötét alap kell, hogy látszódjon.

2. Díszítőelemek kiszabása, felvarrása, a mondóka felírása textilfilctollal.
Igyekeztem többféle textúrájú anyagot használni, mivel a babák ismerkedése a világgal jórészt tapintás (illetve ízlelés-vagy legalábbis megcsócsálás) útján történik. Így használtam selymet, polárt (kenőcsös tégelyek), gyűrt selymet (bálna), textilfilcet (baba-talpak), farkasfogat (kacsás mondóka) is, illetve a bálna és a kacsa szeme egy virágforma. A borsós mondókánál pedig francia csomókkal hímeztem a paprika- és a sószemeket. Ez tapintásra olyan, mintha görcsök lennének a felületen. A bálna belsejébe pedig a végleges levarrás előtt tömtem egy kis plusz flízt, hogy kidomborodjon a felületből.

 3. Rétegek összevarrása

 A szokásos módon. Annyit csináltam még, hogy a tetejére varrtam füleket, így később bővíthető lesz újabb lapokkal. Egyszerűen egy kulcstartó karikára fűztem ez eddigi kettőt is, meg majd a többit is a későbbiekben.
A végeredmény ilyen lett:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése