2012. június 26., kedd

Nyaklánc textilvirággal; tűvel-cérnával

Mire is jó még ez a tegnapi textilvirág?

Nyakláncnak, ofkorsz.
A textilvirág készítése a fenti linken található, ezúttal fehér színű körökből, és arany színű gyöngy-középpel készült.

Igaz, ki kellett hozzá találnom valami rögzítési módot. Olyat szerettem volna, hogy a gyerekek is önállóan el tudják készíteni vele a nyakláncot, ugyanis ezt találtam ki az óvó néniknek búcsúajándék-képpen, amit a kis palántájuk saját kezével alkot.
Ezért aztán a szokásos, boltban kapható fém alkatrészek szóba sem jöhettek. Ez lett a vége:


Filckorong közepén vágtam egy rést úgy, hogy a korong széléig ne érjen el a vágás. Ezt úgy értem el, hogy a filckorongot kettéhajtottam, és körömvágó ollóval belecsippentettem a közepébe.

Ezután bugyigumiból (aminek még mindig nem tudom a böcsületes nevét) vágtam egy, a korong szélességével megegyező hosszúságú darabot, amit a bevágásra merőlegesen jó alaposan hozzávarrtam a filckoronghoz sűrű cikk-cakk öltésekkel.

Ezt a "kapcsot" varrtam fel az előzőleg elkészített textil virág legalsó "szirmára". Először csak a felső oldalát rögzítettem (tűvel-cérnával) úgy, hogy a felvarrt gumi a szirom felőli oldalon legyen, kívülről csak a filc fog a végén a virág alján látszani.
Ezen a képen látszik a félig felvarrt filckorong.

Ezután egy nyakláncokhoz használható vékony zsinórt fűztem át a filckorongon úgy, hogy az alul lévő gumi alatt vezettem át először az egyik szálat,majd a másikat is.
ilyen lett.
Ezzel már szinte el is készült a nyaklánc.
Ezután már csak a zsinór végét kellett kicsit megolvasztani kifoszlás ellen, majd a két zsinórvégre fűztem egy-egy nagyobb szem gyöngyöt, amit a zsinór végére kötött csomóval rögzítettem. Így ahogy tágítjuk a nyakláncot, a zsinórvégek nem tudnak kicsúszni.

A végeredmény egy olyan nyaklánc, amihez tűn-cérnán kívül más nem is kell, a hossza pedig a varrt "kapocsnak" köszönhetően állítható. Így a fejen egyszerűen átemelhető, majd a kívánt szorosságra beállítható.
Viselhető a nyak szélességéhez igazítva, lógó pántokkal,vagy a klasszikus lelógó formában is, amikor a virág nem a nyakunknál, hanem a mellkason van, mint egy medál (mélyebb dekoltázsú ruhákhoz, vagy blúzon kívül hordva).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése