2012. június 6., szerda

Póló-alakítás

Színes (lehetőleg minél sötétebb alapszínű) pólók dekorálására alkalmas az az egyszerű módszer, amit a lóherés tolltartó/táska lóheréinél is használtam.
Még középiskolás koromban, az egyik osztálytársamtól "tanultam": ő készített magának színes pólókra pálcikaemberkés figurákat úgy, hogy a színt hypót tartalmazó vegyszerrel kiszedte. Azt nem tudom, ő hogyan csinálta, de később én is kipróbáltam. Ecsetet erre a célra nem ajánlok, a szőrét a tömény vegyzer egész egyszerűen feloldja. Én végül hurkapálcával vittem fel a pólóra. Igaz, ennek az a hátránya, hogy egyszerre kisebb mennyiséget lehet a pálcika végére felvenni, így eléggé hosszadalmas folyamat, de azóta sem találtam ki ennél jobbat.
Arra kell még ügyelni, hogy a póló két oldalát el kell egymástól különíteni pl. vastag kartonlappal, műanyag- vagy falappal. (Lehet kisebb nyújtódeszka, vagy pl. zöldségdaraboláshoz használatos műanyag lap.)
A végeredmény valami ilyesmi lesz:
Ezt a most 9 éves lányomnak készítettem kb. 6-7 éve, bölcsis korában ez volt a kedvence. Ez abból is látszik, mennyire elhordott állapotban van.

Gyerekeknek nagyon sokféle mintát fel lehet vinni, akár a kedvenc mesehősét is, de bármi, általa kért dolgot. Ez a póló is épp azért lett kedvenc, mert a lányom mondta hova és mit kér, én pedig csináltam. Tkp. ő tervezte. A kezébe kicsinek azért nem adnám, mert maró hatású vegyszerrel készül, de így is nagy élmény nekik.Ennél persze sokkal jobbat is ki lehet belőle hozni.
Készítettem már vicces-figurásat, vagy versidézetet, a póló lején hozzá illő rajzzal (ez kb. 15 éves póló, szóval eleinte azért jobban nézett ki) :
(ez egy Weöres Sándor vers)

Az azonban biztos, hogy csak elnagyolt képek hozhatók ezzel létre ezzel a módszerrel, mivel kiszámíthatatlan, hogy a hypo hol mennyire szedi ki a színt, illetve nagyon nehéz egyenletesen felkenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése