2012. július 13., péntek

De nehéz az iskolatáska...(tulipános könyvjelző)

Tudom, még nyár közepe van, messze még az iskola, de időben el kell kezdeni a készülődést, ha azt szeretnénk, hogy sok-sok, saját készítésű tárgy tegye könnyebbé, vagy egyszerűen csak szebbé a suliban a gyerek mindennapjait.
Reményeim szerint szeptemberig megmutatok jó pár olyan dolgot, amit vagy a kisdiák saját kezűleg, vagy a szülő készíthet el neki.

Elsőként bemutatom, hogy az eddigi egyetlen iskolás lányunknak milyen könyvjelzők voltak a füzeteiben.
Nem kell hozzá más, mint a füzet vagy könyv magasságánál kb. 10 cm-rel hosszabb zsinór, és 10*10 cm-es maradék rongydarab.
Az anyagdarabunkból készíteni kell egy tulipánt. Ennek elkészítése a következő:

A 10*10 cm-es anyag darab egyik szélét duplán behajtva levarrom, majd színével befelé félbehajtom és a visszavarrásra merőlegesen összevarrom úgy, hogy egy hengert kapjak végeredményül.Kifordítom, a szabad véget 1-2 cm-re visszahajtom.

A visszahajtott véget fércelőöltésekkel körbevarrom, majd behúzom úgy, hogy a zsinórdarabot közrefogja.
Valami ilyesmi lesz, csak itt cippzár-fogantyúnak készült, ezért egy rövidebb zsinór két végét fogja közre, de ez senkit ne zavarjon meg :)

Tkp. maradhatna így is, ha a zsinórt hosszabban beeresztem, a végére pedig kötök egy szép gyöngyöt, akkor már van is egy harangvirágom...Ha mégis tulipánra vágyunk, akkor sincs sok hátra: a beszegett szélt félbehajtom, kézzel a középső pontokat összevarrom, majd a jelenlegi két szélt középre húzom, és azokat is az előző pontokhoz rögzítem.

Valami ilyesmi lesz a végeredmény.
A teteje díszíthető gyöngyökkel, filtterrel, bármivel.
Ha tömöttebb virágfejet szeretnénk, ki lehet az összevarrás előtt tömni flízzel, de könyvjelző esetén nem annyira ajánlom, túl vastag lesz.
Kitömés nélkül még egy füzetboxba is be tudtuk tenni az így könyvjelzőzött füzeteket, a tulipánok a boxból kilógva szépen elfértek egymás mellett.
Így nézett ki egy ilyen füzet.

A zsinór másik végét a füzet elejére tűzőkapoccsal rögzítettük.

Tavaly csupa tulipános könyvjelző készült, minden tantárgyhoz más színű borítópapír, és annak megfelelő színű tulipán dukált.

A lányomnak is nagyon tetszett, én pedig egyenesen imádtam, hogy sosem kellett keresgélni a lecke ellenőrzése során, hogy hol is tartanak.


+ megjegyzés: a zsinór vastagságáról: én a közepes vastagságút ajánlom. A túl vékony könnyen elvághatja/megsértheti a lapokat, a túl vastag pedig túl nagy huplit okoz. Szerintem.

+ ötlet: textilfilcből is elkészíthető, ekkor akár a gyerek maga is megvarrhatja, nem kell a szélét sem visszahajtani; csak félbehajtani, egyik szél mentén összevarrni (akár kézzel is), aljába zsinórt rögzíteni, majd a tetején megcsinálni a virágfejet. Szünidei kézműveskedésnek is kiváló :)

Ha netán valaki megcsinálja, örülnék, ha bemutatná a facebook-oldalamon.
Jó készülődést!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése