2012. augusztus 23., csütörtök

Kísérletezés a gyerekekkel


Szünidei kézműveskedés címén kísérleteztünk is a lányokkal.
Nem mellesleg a végeredmény elfogyasztható (már annak aki nem tart a cukormérgezéstől :) ).
A lényeg:
1. Készítünk cukorszirupot. 1 adag vízbe beleteszünk 2 adag cukrot, és felfőzzük addig, míg a cukor teljesen fel nem oldódik/el nem olvad (itt ugye a főzés miatt mindkettő folyamat végbemegy)
  megjegyzés:
  - oldódás: folyadékban történő "elkeveredés"
  - olvadás: hő hatására a szilárdból folyékony halmazállapotúvá válik az anyag

2. Míg ezzel bajlódunk, várjuk a teljes egymásba olvadást, lehet fogadásokat kötni, mi lesz a végeredmény mennyiségileg. Ebben az a becsapós, hogy ha 1 adag mondjuk 1 dl, akkor a végeredmény nem 3 dl lesz, hanem annál kevesebb, mivel a víz részecskéi között nagyon sok hely van, amit a cukor részecskéi az oldódás során kitöltenek. Érdemes mérőedényben lemérni a végeredményt, és lehet akár díjat is adni annak, aki a legközelebbit tippelte.

  megjegyzés: nagyobb gyerkőcöknél (akik már tanulnak fizikát és tudják, hogy mi az a felületi feszültség) itt érdemes feltenni azt a kérdést, hogy na és akkor minek a térfogata lesz nagyobb: ugyanannyi tömegű száraz, vagy nedves homoknak/homokos kavicsnak. Itt a megoldás a nedves homok lesz, mivel ott a víz a felületi feszültség miatt taszítja egymástól a homokszemcséket, így nagyobb térfogata lesz az elegynek. Ezt persze nehéz otthoni kísérlettel megnézni, szóval inkább csak higgyük el. :)

3. Utolsó lépés: a kész cukorszirupot üvegbe töltjük, beleállítunk saslik-pálcákat (vagy sima hurkapálcát), és várunk. Egy-két napig ne várjunk sokat tőle, nem nagyon történik még semmi. Azután a teteje kezd "bebőrösödni", majd a pálcák környékén is megindul a cukor "kicsapódása", lerakódása. A végeredmény pedig egy nagyon szép (és nagyon édes), hatalmas cukorkristályokkal körbevett pálca, amit aztán a gyerekek használhatnak tej vagy tea édesítésére (az enyémek bőszen nyalogatták is, majd fintorogtak, hogy hűdeédes)Nemcsak szünidőre való, érdekes kísérlet szép és finom végeredménnyel.
Kell ennél több? :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése