2012. szeptember 18., kedd

Fekete-arany színű táska szabásmintával

A munkahelyemen névnapi bulit tartanak, amire hivatalos vagyok mint ünnepelt. Mivel a babázás miatt kissé kiesek a társasági életből, rám lett bízva, hogy készüljek saját magamnak valami ajándékkal. Hm. Mi is legyen? Aztán eszembe jutott: már régóta vágyom egy olyan táskára, amibe egy A5 méretű mappa belefér, tehát nem is túl kicsi, de azért nem is olyan nagy. Mi lenne, ha ezúttal magamnak varrnék?
A fejemben rengeteg táska-variáció kering az "amit majd egyszer megvarrok magamnak" kategóriában, így csak azt kellett eldöntenem, melyik legyen. Végül emellett döntöttem:

 Ennek a táskának az alapötletét maga a textília adta. Egy gyönyörű, fekete alapon aranyszínű, hajszálvékony csíkokból álló anyag. Sztem kifejezetten elegáns, akár ünnepi alakalomhoz is illő lett a táska.

 Mostmár azért elbizonytalanodtam, hogy egyrészt mennyire merjek beállítani egy saját készítésű dologgal, hogy én ezt kérem magamnak,
másrészt nem tudom eldönteni, hogy csak nekem tetszik ennyire vagy tényleg nem égetem le magam vele a munkatársak előtt.

Még van pár napom, majd megálmodom :)
 Azért azt megmutatom, hogy készült, sőt azt is megmutatom, hogyan csináltam hozzá a szabásmintát. Csak hogy más is láthassa, szabásmintát készíteni nem nagy ördöngösség.


 1. Egy A3 lapra körberajzoltam a mappán, aminek majd bele kell férnie a táskába.


 2. Hozzáadtam fölül 4-4, alul 6-6 cm-t (hogy kissé bővülő formát kapjak), alul pedig 5 cm-t. Meghúztam vonalzóval a vonalakat

 3. Körsablont illesztettem a sarkokba úgy, hogy a vonalak a körök érintői legyenek. Több méretet kipróbáltam, nekem a 12 cm átmérőjű jött be leginkább, így ezt rajzoltam be.
Körsablon hiányában rohamozzuk meg a konyhát: poharak, tányérok, szűrők, tálak mind-mind igénybe vehetők erre a célra.

 Ilyen lett.
Ezzel a táska alapja tkp. kész is lett.


 Már csak egy olyt kellett készítenem, ami az alapnál bővebb, mivel ráncoltat szerettem volna. Szerintem nagyjából 1,5-szeres ráncolással mutat jól egy táska, így oldalanként felmértem még 7-7 cm-t (piros szaggatottal jelöltem az alapot), így kész volt a borító sablonja.Ezek mellé még egy fölső pánt kellett, amit saccperkábé 10 cm szélesre vettem (később aztán sokalltam, elég lett volna a 8 cm is), hosszúsága az alap felső élével egyezik meg.

Vállpántokhoz nem készült sablon, egyszerűen le kell vágni hozzájuk 2 db 8*60 cm méretű textil-csíkot.


 A felső pánt kiszabásánál arra kell ügyelni, hogy ha egy darabból szeretnénk szabni, akkor félbehajtott anyagra másoljuk át.


Így néztek ki a darabok kiszabás után.
A bélésekre közbélést is vasaltam, mert nagyon vékony volt az anyag, én pedig zsebeket is szerettem volna rá tenni.


 A zsebek felső élét duplán visszahajtva levarrtam,

 rágombostűztem a bélés színére, majd levarrtam őket.


 íme a két oldali bélésdarabok a zsebekkel. a béléseket színt színre fordítva a tetejükön egy oldalon pár cm hosszon összevarrtam,
 majd egy darabban rávarrtam a felső pánt-részt.Mivel elsőre rossz szabásmintát tettem a borító anyagára (a bélés keskenyebb mintáját), ezért volt egy fölösleges anyagdarabom. Úgy döntöttem, ebből lesz egy osztóborda a táska közepén. A tetejét itt is visszahajtottam, majd kétoldali arany szalaggal varrtam le, így nincs "fonák" oldala.

A két bélés közé betettem, a béléseket színt színre fordítva ezzel együtt összevarrtam (kivéve a tetejét).
A borítóval ugyanezt megcsináltam, csak az alját szépen beráncoltam, és úgy varrtam a fölső pánthoz.

Egy kis ismétlés korábbról azoknak, akik azt nem olvasták: Beráncolni úgy lehet, ha hosszú (a legnagyobb öltéstávolságú) egyenes varrattal végigvarrjuk a ráncolandó vonalat, a felső szálat szorosabbra állítva (nálam alapból a hármason van, ilyenkor 4-re állítom be). A varrásvonal végeit nem szabad eldolgozni oda-vissza varrással, a szálak szabadon lógva maradnak, így a felső szálat meghúzva beráncolhatjuk.
Kifordítás után aranyszínű szalag került a ráncolás fölé dísznek.
Íme a borító kifordítás után, illetve a bélés.


Ezeket egymásba tettem így:


 ilyen lett.Megvarrtam a pántokat (övszalaggal megerősítve a belsejében), a két elemt összegombostűztem úgy, hogy a pántokat a két anyagrész közé bújtattam, illetve kulcstartó céljára egy kis danubia szalag darabot is közéjük tettem, majd varrással rögzítettem mindent mindenhova :)Mivel a táska egyik oldalán volt egy anyaghiba, amit csak a varrás után vettem észre, így a táska elejére is került egy kis zseb (ez persze még az elemek összevarrása előtt). Szerencsére a hiba kábé középen volt, így a zsebbel tökéletes takarásba került. Díszt is tehettem volna oda, de én az arany szalagra szerettem volna, és nem középre. Valahogy nekem jobban tetszenek a féloldalas megoldások.

Már csak egy szép masni-szerű izét kellett hajtogatni az aranyszínű szalagomból, amire egy aranyszínű szaténből készített jojót tettem, és mindezeket rávarrtam a táska szalagjára, a középvonaltól kissé eltolva.
Kész lett. Pont ilyen volt a fejemben is, megvarrás előtt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése