2012. szeptember 7., péntek

Kézműveskedés a gyerekekkel (batikolás)

A nyáron batikoltunk is a lányokkal.
Nem új találmány, nem is ragoznám túl a dolgot, csak pár technikai megjegyzést tennék.

Aki netán mégsem találkozott még vele, annak röviden a lényeg:
Fehér, vagy világos színű anyagot/ruhát különböző helyeken, különböző formákban elkötözünk zsineggel, majd ruhafestékbe mártva beszínezzük. Festés után, ha ügyesek voltunk az elkötözött helyeken megmarad a textil eredeti színe a kötözés/gyűrődés következtében, és hosszanti kötözésnél csíkok, az anyag egy helyen történő összecsípése, és annak körbekötözése során körök alakulnak ki.

Ami hasznos infó lehet a dologhoz:
- Létezik már hidegen (főzés nélkül) ható ruhafesték. Ezt nem tudom, hol lehet kapni, gondolom hobbi-boltokban, az ára (1 szín) 700-800 Ft körül van. Mivel még nem használtam, azt sem tudom, hogy ez mennyi ruhára elég.
- Amit én használtam: Colombus ruhafesték. Ezt főzni kell. Viszont a hátulján lévő használati útmutatóval ellentétben én nem főztem ám 1 órán át! 5-10 percig hagytam benne 1-1 textíliát, szerintem az is bőven elég volt (lásd képek lentebb). Ennek az ára színenként kb. 150 Ft, és én egy festékboltban találtam rá. (Egy olyan festékboltban, ahol festéshez/mázoláshoz való anyagokat és kellékeket árulnak.) Amit azonban jó tudni: egy tasak 2 kisebb, vagy 1 nagyobb ruhadarabhoz elegendő, ha két kisebbet csinálunk, akkor a második már halványabb lesz az elsőnél.

És most lássuk, miket alkottunk:
Az első póló tkp. nem is tartozott a festeni kívánt darabok közé, csak festés közben foltos lett (rácsöppent a lé). Úgy döntöttünk, akkor már befestjük ezt is. Eredeti színe középkék volt, és "sötétkék" színű festékkel festettük, ez volt abban a lében a második darab. A mellette lévő fotón látszik, hogy ezt a mintát milyen kötözéssel lehet előállítani, egyben az is látható, hogyan lehet csíkot, illetve kört elérni:

Ez a póló úgy született, hogy a piros festék nem ismerte a batikolás törvényszerűségeit, és befolyt a kötözés alá is. Itt jegyzem meg: ha szép eredményt akarunk, jó erősen, és hosszan kötözzünk! A fenti mintát csak most dobtam össze az érthetőség miatt, mert batikolás közben 4 gyerek mellett (a szomszédból is jöttek) nem volt időm fotózgatni. Na és igen, nem vittem túlzásba a kötözgetést, ezt úgysem festem be. De aki festeni akar, az kötözzön min. 2-3 cm szélességben!
Visszatérve a pólóra: először piros lett, különösebb minta nélkül. Volt is elkeseredés (mivel nem sikerült mintásra). Ekkor találtam ki azt, hogy kötözzük át még egyszer, és fessük újra egy sötétebb színnel. Hááát, ezt az "orgonalila" elnevezésű festékbe mártottuk, de sztem inkább bordó lett. Viszont végre mintás, ujjjé:


Ez egy eredetileg halványkék póló a már emlegetett "sötétkék" festékbe elsőként mártott darab. Hátát csíkokba, az elejét körökbe kötöztük:

Ez a másik sikertelen, amikor még nem tudtuk, hogy max. 1-2 darab mehet a festékbe, ez a póló lett az aligsárga, aligimintás, másik rontott példányunk. Ő a sárga alapra végül egy "almazöld" felülfestést kapott:Ez a kisebbik lány halványkék alapszínű pólója az "orgonalilába" mártva:

Ez pedig az én pólóm lett, eredetileg fehér, és egyszerű "kék" elnevezésű festékkel festettük. Tkp. ez volt a kísérleti darabunk, ezen próbáltam ki a különböző kötözéseket. A lányoknak annyira tetszett ez a minta, hogy ezért lett mindkettőjüknek 1-1 elöl körös, hátul csíkos pólója :)

Az utolsó, amit itt mutatok meg, az egy anyagdarab, amiből majd valamikor varrok magamnak egy táskát (remélhetőleg még ebben az életben :) ):

Ötletadónak tettem ide, hogy ilyet is lehet. Először megkötöztem az anyagot (köröket tettem rá), és befestettem az egészet orgonalilára. Ezután a körök kilógó közepét kis időre belemártottam a piros festékbe, és csak ezután kötöztem ki.
Személyes kedvencem következik:

Készült még anyagdarab, de abból már varrtunk is, azt majd ott mutatom be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése