2012. október 16., kedd

Kézműveskedés a gyerekekkel: 2in1 könyvjelző és karkötő a halloween jegyében

Hát, úgy tűnik, hogy a múltkori tökölés mély nyomokat hagyott bennem :), tele a fejem ötletekkel. Kár, hogy nincs időm mindegyikre (van nagy sóhajos szmájli? ha igen, akkor azt most mindenki képzelje ide)

Egy azonban már elkészült. Eredeti ötletem az volt, hogy készítek egy karkötőt az alábbi módon:

 Gyapjúfilcekből kell egy fekete csík (az én csuklómat az A4 méretű filclap rövidebb oldala mentén vágott csík pont körbeéri), valamint egy kb. 5-6 mm-rel keskenyebb, de ugyanolyan hosszú narancsszínű csík.
 A narancsszínűből különféle halloweenes mintákat vágtam ki: tökfej, pók és denevér

 

Egymásra fektettem őket, majd fekete cérnával a kivágott minták mentén, majd a két hosszanti oldala mentén fércelőöltésekkel egymáshoz rögzítettem a két csíkot.

 A póknak lábakat is hímeztem.
 ekkor jöttem rá, hogy jéééé, ez egy könyvjelző!

 
Azért ragaszkodva az eredeti ötlethez fekete műanyag patentokat varrtam rá, majd a kezem köré kanyarítottam.
Ha vkinek nincs ilyen patent kéznél, az használhat fekete tépőzárat (bár szerintem az nem rögzít olyan erővel, mint a patent). Vagy a két végébe lehet még egy-egy szalagdarabot varrni, amik segítségével rá lehet kötni az ember csuklójára. Ez esetben azonban rövidebbre kell hagyni a filc-csíkot, és hát a felvételhez segítség kell, valljuk be.

Ráadásul, ha megtörtént a karkötővé-alakítás, a kézről levéve bármikor használható könyvjelzőként is :)

És hogy miért a gyerekekkel? Azon kívül, hogy ők általában hozzám hasonlóan imádják ezt a témát, a gyapjúfilccel könnyedén elbánnak: nem foszlik; ezek a minták elég egyszerűen kivághatók és a fércöltés sem túl bonyolult. Valamint sokkal könnyebb egy ilyet készíteni, mint tököt faragni. Nálunk a lányok mindig reklamálnak, hogy ők csak nézhetik, hogy mi mit faragunk, esetleg a bél kivájásában tudnak segíteni (bár tavaly már faragtak ők is kis segítséggel).
Ha pedig olyan kicsi gyerekkel szeretnénk valamit alkotni, aki még nem tud varrni, akkor még mindig maradhatunk a könyvjelzőnél, és elkészíthetjük fekete-narancs papírból is. Ez esetben a kettőt csak egymásra kell ragasztani, és kész. A póknak kell még fekete filccel lábat rajzolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése