2012. október 11., csütörtök

Kézműveskedés a gyerekekkel: halloweenes dekoráció

A legkisebb csajszim rámolós korszakát éli. Mit éli, tobzódik benne, valósággal tombol :) Ennek köszönhetően idén egy kicsit hamarabb kezdünk a halloweenre hangolódni. Ugyanis megtalálta a tavalyi hurkapálcikára ragasztott papírdíszeinket, és elkezdte őket megenni. Akkor már inkább kitettem őket.
Nem a klasszikus értelemben ünnepeljük mi ezt a számunkra idegen szokást, de nagyon tetszenek ezek a figurák, így szívesen kiteszem őket pár hétre a lakásban ide-oda. Mivel viccesek, segítenek kicsit elviselhetőbbé tenni a tényt, hogy vége a nyárnak :( Szerintem az amcsik is emiatt találták ki...
Gondoltam, ha már a régi díszek előkerültek, itt az ideje újakat kreálni. Az a filozófiám, hogy ha minden évben készítek minden ünnepre 1-2 új dolgot, akkor egyrészt nem egyszerre kell rájuk egy nagyobb összeget beruházni az alapanyagokra, másrészt minden évben lehet kicsit szórakozni a készítésükkor. Jó esetben mire a gyerkőcök felnőnek, összegyűlik annyi, hogy mindegyik vihet magával egy kis indulókészletet :) Ráadásul saját kezükkel készíthetik, és ezeket a saját szobájukban is kirakhatják.

Idén az történt, hogy elmentem piacra zöldséget-gyümölcsöt venni. Sajnos-szerencsére megláttam egy nagyon kedves, dísztököket áruló nénit, és nem tudtam ellenállni a tökeinek :) Occó is volt (100 Ft/db), így annak ellenére, hogy már mindenfélével felpakoltam magam, megtetéztem még egy pár dísztökkel is a csomaghegyeimet. Ezek mellé ott hisztizett még a terrible two-korszakát időben elkezdeni óhajtó egyévesem, így a piac népétől kaptam pár együttérző pillantást, mikor elmondtam, hogy mindezt bicajjal fogom hazaszállítani. Azután inkább csak a férjem munkahelyéig vittem és ott bepakoltuk az autóba, mert rá kellett jönnöm, hogy túlvállaltam a dolgot. Így végül csak az egyévesem maradt, azzal már elboldogultam (direkt nem használtam a "simán" jelzőt!)

A nap végén már alig vártam az én kis tökeimet :) Nem is bírtam ki, szétnéztem a tavalyiak között. Nem tudom, mások mit hogy csinálnak ezekkel a dísztökökkel, nálam a 99%-uknál pár héten belül bekövetkezik a "hirtelen halál": aljas módon a szemtől eltakart részükön rohadni kezdenek. Össze is kennek mindent, ki nem takarítható emléket hagyva maguk után. Ebből okulva mindig valami műanyag, kosztaszító tartóba teszem őket (ezt lásd későbbi fotón). Ez alap. Ezután egyszercsak bekövetkezik az, hogy véletlenül észreveszem, és gyorsan kidobom őket.
Tavaly azonban két tök túlélte a hirtelen halált, eltettem őket jobb napokra. A kettőből egy nem bírta ezt kivárni, szépen megrohadt, bepenészedett. Fuj, kuka. De a másik, az túlélte! Ő az első! Ennek örömére gyorsan ki is tettem. Olyan snassz volt így egymagában. Aztán eszembe jutott AZ ÖTLET: felturbózom. Méghozzá a töklámpások mintájára, arcot rajzolok neki alkoholos filccel. Na de mit csináljak a szárával? Valahogy el kell rejteni, ha már eddig túlélt a drága, csak nem fogom földarabolni!? Így került a fejére a varázsló-sapka fekete kartonból. Az is eszembe jutott, hogy az új tökök közt van egy hófehér, neki pedig varrtam egy sipkát:
Íme a sablon hozzájuk:

ez nyilván tök-specifikus méret, de az alapja a dolognak ez, aztán mindenki úgy nagyítja-kicsinyíti, hogy a saját tökére jó legyen.

A papírkalaphoz kellenek a karima belsejére a fogak, ezek mentén lehet majd a kalap palástjának belsejére felragasztani. A palást alsajának kerülete nagyban függ attól, hogy mennyire hajtjuk egymásra a széleket kivágás után (én egyébként tűzőgéppel tűztem össze), így javaslom a fogakat a belső kör szélén egy kicsit túlmenően bevágni, aztán ott hajtja fel az ember, azon a vonalon, ahol pont illeszkedik a kalap tetejéhez.


A papírra aranyszínű lakkfilccel rajzoltam csillagokat,
A textil fekete gyapjúfilcből készült arany fonállal hímezve a csillagokat, majd a megfelelő élek mentén egyszerű körkörös öltésekkel illesztettem össze a megfelelő részeket, fekete cérnával.
Sztem a textiles sokkal jobban néz ki, viszont a papíroshoz nem kell nagy kézügyesség, akár egy gyerek is elkészítheti, ha már vágni tud.
Nálunk is ez lesz, ők is készítenek majd saját tökből egyet-egyet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése