2012. december 1., szombat

Adventi naptár végeredménye

Az utolsó előtti pillanatban végre elkészült az adventi naptár a legkisebbnek. A két nagyobb lány erőteljesen irigykedik (a legnagyobbnak már beígértem, hogy ha lesz gyereke, annak varrok majd egy ilyet). A legkisebb pedig (a boldog tulajdonos), láthatóan boldog vele, pedig még nem is töltöttem bele semmit :) Hosszú ideig csak nézegette, fogdosta, tapogatta, "járt" házról-házra. Egy egész sor fotót készítettem róla ahogy örömködik, meg ahogy mindig más-más részletét simogatja. Egyszóval mégiscsak megérte a sok-sok munka.


Íme, ilyen lett:

ezen a képen a kis tulajdonos mutatja be, hogyan is fog ez működni :)

Pár szóban a lényeg: a házakat csak három oldal mentén varrtam fel (alja+jobbról+balról), így minden ház egy-egy kis zseb lett.


A templom-zseb "bejárata" oldalról (a fenyő felől) van, a harangtorony miatt fölülről nem tudtam volna megoldani, így perspektívikusan rajzoltam meg és varrtam föl.És hogy némi leírást is adjak hozzá:

1. Tehát először is a kis házakat készítettem el. Mindenféle maradék anyagot használtam fel hozzá. Kb. 10*10 cm-es darabokat vágtam belőle, de ez a méret inkább csak olyan irányadó volt, mivel minél változatosabbra szerettem volna az épületeket. Egyes darabokat téglalap alakúra vágtam, és ha olyan volt az anyag mintája, akkor a két különböző mintájú sáv adta ki a ház alját és a tetőt, egyben (ezekből lettek a kétszintes épületek). Más esetekben külön kivágtam piros ill. bordó alapú, egyszínű vagy mintás anyagokból a háztetőt, majd ezt varrtam hozzá az alaphoz (ezek lettek a földszintes házak).
2. A kész házak széleit (minden szélt) duplán visszahajtva levarrtam (azaz beszegtem). Igyekeztem minél kisebb visszahajtást készíteni, ilyen kicsi daraboknál a nagy visszahajtás elég hülyén nézett volna ki.
3. Amikor ezzel kész voltam, megörültem, hogy a nagyjával megvagyok akkor még nem tudtam, hogy ez a lépés milyen sokáig el fog tartani: nekiálltam gyapjúfilcből ajtókat, ablakokat és karácsonyi díszeket kivagdosni, majd hímzőfonalakkal a ház-alapokra rögzíteni ezeket. Igyekeztem színben, formában minél változatosabb utcaképet kialakítani, fittyet hányva az összes urbanisztikai (várostervezési) alapelvnek :)
Kiegészítő elemekként itt-ott hó borítja a háztetőt, van egy hóember is, valamint macskák is sétálnak kerítésen, háztetőn. Ja, és van füstölgő kémény. Akartam még kutyát (ezt elfelejtettem végül), meg szánkót, kerítéshez letámasztott seprűt, hólapátot, ilyesmiket (erre meg már az időmből nem futotta).
4. Díszítés után következett a felvarrás (lásd: a 2. részeredményes bejegyzésnél, ill. itt föntebb, a második kép melletti szöveg)
5. Ezután újra a gyapjúfilchez nyúltam: a házak közé varrtam föl kerítéseket, élősövényt, fenyőfákat, kopasz fát égőfüzérrel, stb...
6. A végén pedig a tetejére kerültek az applikációk: az angyalka gyertyával a kezében, a csillag alakú flitterekkel kidíszített karácsonyfa, ill. ezzel az applikációs technikával készült a templomtorony. Ez utóbbival nagyon megszenvedtem, mivel felénk nem lehet kétoldalas felvasalható ragasztófátyolt kapni, így én minden applikációt gombostűvel tűzök fel, és így varrom le, varrás közben folyamatosan kihúzogatva a gombostűket. No, ennél a toronynál hiába tűztem oda, a filc folyton elnyúlt, bemozdult. Háromszor bontottam le, varrtam fel újra, a végén részenként, mégis ilyen girbe-gurba lett. Muszáj volt így hagyni, nem volt már rá több idő :(
7. Utolsó díszítések: a fölső, applikált részt még hímzett, aranyszínű csillagokkal díszítettem, a 4 oldalra körbe pedig fehér farkasfog került, hogy a sok sötét kék színhez legyen egy kis világosabb rész is.
8. Végül: az alábélelés (flízzel), majd a keretek felvarrása. Az akasztót danubia-szalaggal oldottam meg, mert nagyon bejött a fejvédőnél alkalmazott falra rögzítés, nekem kifejezetten tetszenek a tetejénél a masnik. Itt annyiban módosítottam (mivel ez jóval magasabb, így kissé nehezebb darab ill. ráncigálva is lesz a zsebek miatt), hogy nem egyszerűen szögekre kötöztem fel, hanem a falba befúrt tiplivel rögzített csavarok tartják a "falvédőt".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése