2012. december 1., szombat

Kézműveskedés a gyerekekkel: mikulásos ceruzatartó mikulásos ceruzával

A dolog azzal indult, hogy a suliban idén is készítenek a gyerekek egymásnak csomagot, azonban nevet csak közvetlenül az átadás előtt húznak. Így nem tudunk személyre szóló dolgot készíteni, sőtmitöbb, még csak azt sem tudni, fiúnak, vagy lánynak készül-e a meglepi. Szóval valami univerzális kellett. A múltkori csörgős-kukucsolós télapóval párhuzamosan támadt az ötlet, hogy akkor legyen asztali ceruzatartó konzervdobozból.

A kérdés már csak az volt, hogy alulra kerüljön-e az öv, és fölé egy mikulás-fej (a tartó felső harmadába). Így egy kicsit összenyomott télapó lett volna, de sztem az is jó megoldás. A lányom végül az alábbi képen látható változatot választotta: a ceruzatartó a mikulásnak csak a teste, és hogy egyértelmű legyen a funkció, egy mikulásfejjel díszített ceruzát tettünk bele.
Emellé jönnek majd a szokásos édességek.A készítésük nagyon egyszerű volt:
A ceruzatartóhoz kétoldalú ragasztószalaggal kellett bevonni egy konzervdoboz külsejét, ill. belül a pereme alatt egy vékony vonalban, hogy az éles szél nehogy sérülést okozzon. Ezt vonta be a lányom piros gyapjúfilccel. A leszabásnál figyelni kell, hogy annyival magasabb darabot szabjunk, hogy belülre is lehessen belőle hajtani! Ezután már csak egy övcsat kell sárga filcből (téglalap a két hosszanti szélén egy-egy bevágással a széltől kb. 4-5 mm-re), majd egy kb. 2 cm széles fekete csík. Ezeket tetszés szerint lehet felrögzíteni kétoldalú ragasztóval, vagy akár ragasztópisztollyal is.
A mikulásos ceruzához szükségeltetik egy piros ceruza, egy fagolyó és némi anyagmaradék. A fagolyót ragasztópisztollyal rögzítettük a ceruza végére. A sapkája piros filcből lett meghajlítva (az alapja egy negyed kör), a szakáll és a sapka pereme fehér polár. A szemet fekete alkoholos filccel rajzoltuk, a sapka bojtja pedig egy vattapamacs.
Kész is.

Itt jegyezném meg, hogy ez kiváló adventi naptárba való meglepi is lehet, akár elkészítve (kisebbeknek), nagyobbaknak pedig darabokban, és akkor maguk készíthetik el. Nálunk a 9 éves nagylány szinte egyedül készítette, a kiszabásnál segítettem kicsit, meg a ragasztásnál tartottam az elemeket, minden egyebet önállóan csinált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése