2013. január 10., csütörtök

Falvédő 1: a tervezés

Ígéretemhez híven kezdem a falvédő elkészítésének bemutatását is.

Első lépés minden munkánál a tervezés. Ez nálam fejben zajlott, és 3-4 hónapig eltartott. Úgy jártam-keltem a világban, hogy mintákat kerestem. Azt hiszem, látszik is, hogy ez az időszak éppen tavaszra esett :) Azt az egyet tudtam csak biztosan, hogy olyan falvédőt akarok, ami sokféle textúrájú anyagból van, itt-ott a falvédő síkjából kiugró elemekkel, hogy a gyerkőc tapizhassa, és sokfélét találjon. (Mivel az ő korában még a világ megismerésében nagyon nagy szerepet játszik a tapintás.)

Eleinte a különböző témák csapongtak a fejemben, amíg el nem határoztam: a virágtündérek egyike lesz a központi szereplő. Először őt kellett elhelyeznem kb. középen. Nem tudom, miért, de őt csak egyféleképp tudtam elképzelni: egy gomba tetején ülve, ábrándozva :)

A többi már adta magát. Virágok, apró állatok kellenek mellé. Kötelező elem volt a madár is, ami nem lehetett más, mint "a boldogság kék madara".

Ez egy alapmese (Maurice Maeterlinck. A kék madár), ráadásul olyan jó hangzása, ritmusa van, hogy sztem már sosem megy ki a fejemből. Nem mellesleg pedig azért varrtam a falvédőre, hogy megmutassa: a lányomnak azt kívánom, hogy találja meg ezt a bizonyos madarat a szobája falain kívül is.
Na jó, ez nyálas szöveg, de akkor is így van.

A szivárvány ötlete még akkorról származik, amikor a legnagyobb lányt vittük a helyesírás verseny megyei fordulójára. Aznap reggel az ablakon kinézve ébredés után, egy gyönyörű szivárvány képe fogadott minket (tettem is föl fotót róla ide).

Ezzel tkp. össze is állt a terv a fejemben. Olyan részletességgel, hogy már azt is tudtam, hova milyen virágot fogok tenni.
Már csak meg kellett rajzolni.
Egyszerű csomagolópapírokat (az a barna, egyszerű, occó fajta) ragasztottam össze, hogy a megfelelő méretben (vagyis 1:1 arányban) le lehessen rajzolni.

Először ceruzával skicceltem föl, szükség esetén radír, és újra rajz. Minden elemre felírtam azt is (ceruzával), hogy milyen színűre akarom megcsinálni. Ezzel akartam elkerülni, hogy sok azonos szín legyen egy helyen sűrítve, szerettem volna, ha szép, tarka végeredményem lesz, egyenletes színkiosztással. Amikor összeállt, kihúztam vastag fekete alkoholos filccel, majd nekiálltam sablonokat gyártani: skiccpauszt (sütőpapírt, átütőpapírt) tettem minden egyes figurára, és azokat részenként átmásoltam, majd kivágtam. Mivel nem sok hasonló darab volt, nem számoztam be/nem feliratoztam, hogy mi micsoda, hiszen ránézésre tudni lehetett. Inkább csak a színeket írtam föl, hogy egyből a megfelelő textilből vágjam ki az elemeket.

Még a megfelelő alap okozott gondot. Halványkéket szerettem volna, de jó erőset. Nem találtam. Aztán találtam elég jó vastagot, szép égkéket, nagyboldogan megvettem. Épp csak azt nem néztem meg, hogy jól tart-e. Elkövettem azt a hibát, hogy megbíztam az eladóban. Úgy kértem, hogy olyat ajánljon, ami jó falvédő alapnak, és ő ezt javasolta. Itthon derült ki, hogy gumírozott, így nyúlik :( Kis híján elsírtam magam.

Visszamentem, ezúttal egy másik textileshez, ott végre kaptam pamutvászont, de igencsak vékonyka volt. Elkezdtem felvarrni az applikációkat, de nem nagyon bírta. Így menet közben vasaltam a hátára olyan erősítő izét, de az sem az a fajta volt, amit régebben vettem, így megkínlódtam vele. A nem ragadós oldala bolyhos volt, de ha a vászon felől vasaltam, nem tapadt oda megfelelően, ha meg a saját oldaláról, akkor a bolyhok mentek szét a vasalótól, és húzták az anyagot össze-vissza. Nagyon elkeserítő volt. Végül 2 db apró gyűrődéssel sikerült.


Már csak a zöld fű problémájával kellett megküzdenem: minden anyag, ami szép zöld volt, az eresztette a színét. Többféle textilt is megvettem (mindig csak kis darabokat), de aztán itthon a beavatásnál látszott, hogy nagyon ereszti a színét. Így nem varrhattam fel, egyiket sem! Az első mosásnál befogja az egészet :(
Végül egy régebben, bélésselyemként vásárolt anyagot varrtam föl rá. Nem az az igazi fűzöld, ráadásul a kéktől is alig üt el, de legalább nem teszi tönkre a többi mintát...

folyt. köv.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése