2013. február 12., kedd

Farsangi jelmez: malacka

Egy kis farsangi jelmezeskedés következik.
Az első általam készített jelmez úgy saccperkb 8 évvel ezelőtt ez volt:

Még a legnagyobb lánynak készítettem. A Micimackó szereplői közül akkor Malackára esett a választás, sajnos már nem emlékszem miért. Akkoriban ebből a meséből a Nyuszi volt a kedvence.
Elkészítésénél csak egy nagy hibát vétettem: utólag derült ki, hogy halvány rózsaszín alapon sötét csíkos Malacka ruhája, én viszont fordítva készítettem el... Azért tetszett így is mindegyik gyereknek :)

Elkészítése így zajlott:

1. A szabásminta elkészítéséhez egy akkori bodyt hívtam segítségül. Annak mentén kiszabtam egy kicsit szélesebb és pár centivel hosszabb alakot egy akármilyen színű textilből (ez belül a bélésrész, ezért mindegy a színe) 2-szer: eleje-háta minőségben.
2. Ezután mint utóbb kiderült, tévesen egy sötét rózsaszín anyagra helyeztem a már elkészített mintákat, és átmásoltam rá oly módon, hogy a derékrészen ducibbra rajzoltam, mint amikor egy méhecske hasát rajzoljuk meg.
3. Felvarrtam a világos csíkokat szaténszalagból a sötétr. anyag színoldalára.
4. Összevarrtam az egyes elemeket a megfelelő párral: oldalt a két külső oldalit és a két belső oldalit; a karkivágás, nyakkivágás, valamint a lábak kivágásánál a béléseket a színoldallal. Hátul a közepén egy bevágásba varrtam egy cippzárat, így lehet le-föl venni a jelmezt.
5. A végén a bélés és színoldal között hagytam egy kis részt összevarratlanul, amit kitömtem szivacsdarabokkal (akkoriban még nem is hallottam a flízről). A második fotón látszik talán jobban a kitömés.
6. Befejeztem az összevarrást, majd alulra felvarrtam egy-egy pár patentot.
7. A malacfület rózsaszín polárból készítettem, és egy hajráfra fűztem fel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése