2013. április 5., péntek

Katicás táska

Már jó előre bevallom, hogy ennek a táskának az alapötlete tkp. nem saját.
Egy keresztszemes mintákkal teli újság címlapjáról virított rám, én meg beleszerettem. Már amúgyis régóta fontolgatom, hogy a kedvenc katicás-fűszálas mintámat táskába öntsem, de a csupa zöld táska ugye problémás: alig valamihez illik. Na szóval, ekkor láttam meg ezt a bizonyos címlapot, amelyen egy szürke alapon, függőleges csíkban jelenik meg a minta, éppcsak nem fűszállal, hanem borostyánnal (másik nagy kedvencem, bár eddig csak dekupázsoltam ilyen szalvétával, magam sem értem, mért nem varrtam meg).
Az első ötletem az volt, hogy akkor meghímzem. De az évekig tart, én addig nem bírom ki :)
Aztán rájöttem: mért ne varrhatnám meg? Már úgyis van erre egy kidolgozott  intám, csak a borostyánt kell hozzádobni...
Íme a végeredmény:

A bal oldali képen fektetve, a jobboldalin állítva látható.

Készítéséről némi leírás:

Szabandó részek:
- 2 db 41*43 cm borító (szürke)
- 2 db 41*43 cm bélés (nálam azonos a borítóval)
- 2 db 41*43 cm flíz
- szükség esetén 2 v. 4 db 41*43 cm felvasalható közbélés (ha gyenge, vékony az anyagunk)
- 15*44 cm fehér pamutvászon + u.ekkora közbélés (azért hosszabb, mint az alapanyag, hogy biztosan kiérjen alul-fölül az alapanyag széléig, még akkor is, ha vhol rosszul illesztem)
- 2 db 10*44 cm piros alapon fehér pöttyös pamutvászon
- piros, fekete, és kétféle zöld gyapjúfilc
- fekete és ekrü kásagyöngyök, az az apróbb fajtaElsőként a díszcsíkot kell elkészíteni. A fehér pamutra felvasaltam a közbélést, majd a kivágott leveleket feltűztem rá. Kiválasztottam egy sötés, és egy világos (de nem túl világos!) zöld cérnát, és az aljától kezdve minden egyes levélhet varrtam egy indát, majd ugyanazzal a lendülettel fel is varrtam a leveleket. Én úgy párosítottam, hogy világos levélhez sötét cérnát, és fordítva, és nem igyekeztem nagyon íves vonalakat varrni a levelek szélén, itt-ott megtört a varrásvonal, ettől kicsit olyan grafikás jellege lett, ami nekem tetszik.
Arra kell vigyázni, hogy alul-fölül legyen egy-egy kitöltetlen sáv, mert lesznek ugye visszahajtások.Ezután jönnek a katicák, a szokásos módon, majd utolsó lépésként kézzel varrom föl a szemeket és pöttyöket gyöngyökből.Ha a minta kész, felvarrom a piros csíkot az oldalakra.

Először színt színre fektetve, mint a képen látszik odavarrom,majd a fehér csík alá vasalom, így fogom majd a szürke alapra rögzíteni a piros csík két széle mentén (de akkor már a flíz is legyen alatta, így azt is rögzíteni lehet)


Ha a két borítót, és a két bélést (külün-külön) összevarrtam, sarkot készítek nekik a következő módon:

Az anyagokat széthúzom, sarkukat, és a varrásvonalakat összeigazítom, és a képnek megfelelően háromszögben levarrom.ilyen a bélés

és ilyen a borító kifordítva


Végül füleket készítek, a bélést behúzom a borítóba, és a tetején körbevarrva egymáshoz rögzítem a kettőt.

 Igény esetén extrákkal felszerelhető: tépőzár fölülre, belülre zsebek, illetve kulcstartó pánt az egyik oldalra.

Voilá, ce fini...

Én annyira, de annyira imádom! (és végre magamnak készítettem vmit)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése