2013. július 11., csütörtök

Gyerekruhák 1. (variációk szoknyára)

Az utóbbi időben a varrást kizárólag gyerekruhák varrására használtam, mivel a legkisebbnél készlethiány lépett fel. Ebben a korban (1,5-2 év) piszkosul nyűvik a ruhákat. Az egy dolog, hogy estére úgy néz ki a gyerek, mint egy kismalac, végül is a fürdés csodákra képes... De egyik-másik ruhának annyi.

Na szóval pótolok erőteljesen, mivel nagy mennyiségben kell, igyekszem a legegyszerűbb dolgokat megcsinálni, és azokat feldobni egy kis díszítéssel.

Először is lássuk a lehető legegyszerűbbet, amit én csőszoknyának hívok, mivel semmi más dolgunk nincs, mint varrni egy csövet, és a tetejét gumival beráncolni.

Méretet ehhez úgy adnék, hogy mindenki könnyen a saját gyerekére igazíthassa.

Először a szélesség: a gyerkőc derekának minimum 1,5-szerese, de igazán akkor szép, ha 2-szeresét vesszük.

Hosszúság: a deréktól a térd felső ívéig mért hossz+4 cm.

Most pedig lássuk a példákat:

Ez az a bizonyos 1,5-szeres bőség, kényszerűségből: ennyi anyagom maradt.
Az aljára madeira mintás anyagból varrt csík került, efölé varrtam beráncolt piros tüllt.
Beráncolás: a varrógépen a fölső szálon a feszességet erősebbre állítjuk (nálam az alap 2-3 között van, ilyenkor átállítom 4-re), az öltés hosszát a legnagyobbra vesszük, és végigvarrjuk az anyagon a ráncolandó helyen (itt ez most a csík közepét jelentette).

A kezdésnél, végnél hosszúra hagyjuk a cérnavégeket, majd a feszesebb fölső szálat finoman meghúzzuk, és már ráncolódik is az anyag.
Ezután már csak fel kell varrni a megfelelő helyre.

Ez a barna szoknya is ezzel a trükkel készült, csak ezúttal rózsaszín szaténszalagot ráncoltam be.Ez tkp. 2in1: két szoknya készült, amiket a végén varrtam össze, a gumiháznál.
Az alsó megint az a bizonyos madeira anyag, a fölső szoknyát pedig egy helyen felhúztam (igyekeztem szép egyenletesen beráncolni), majd odarögzítettem az alsó réteghez, és egy szaténvirággal díszítettem.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése